Zo omzeil je weerstand

Jan Frens
29 oktober 2019 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

 

Weerstand tegen verandering is normaal. Dat hoort bij mens-zijn.

 

Als je tegelijkertijd weet dat die verandering nodig is, kun je in een impasse raken. Je denkt dat je een besluit moet nemen. Dat is immers daadkrachtig en dat hoor je als ondernemer toch te zijn?

 

Maar je voelt ook aan dat je je positie ondermijnt als blijkt dat je met zaken wordt geconfronteerd waar je geen rekening mee had gehouden en je op je besluit moet of wilt terugkomen.

 

Dat kun je omzeilen als je geen besluit neemt om definitief te veranderen maar besluit om een experiment aan te gaan. Want iets proberen is aantrekkelijk, je gooit het oude niet weg en je hebt de vrijheid om het experiment te staken.

 

 

Doe een experiment met jezelf

Probeer hoe een experiment uitwerkt en begin bij jezelf. Intuïtief weet je wat je graag anders zou willen doen, bijvoorbeeld in gedrag of een bepaald leefpatroon. Maak je doel van het experiment klein. ‘Ik ga gezonder leven’ is te generiek. Klein en specifiek is bijvoorbeeld ‘Ik ga een maand lang geen brood eten in de ochtend’.

 

Bepaal wat je voor je experiment moet voorbereiden en bepaal een start- en einddatum. Meld je experiment alleen aan mensen die het moeten weten.

 

Tijdens je experiment trek je geen conclusies. Je observeert gewoon wat er gebeurt. Achteraf bepaal je de uitslag van de ervaring en wat je daarmee doet: helemaal niets, je wilt het doorzetten, of een andere verrassende conclusie.

 

 

De kracht van het experiment hoeft zich niet alleen tot jezelf te beperken. Door mogelijke veranderingen ook bij anderen als experiment te introduceren, bereik je hetzelfde effect. Je omzeilt weerstand.

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen