Met je verkeerde pet uit bed gestapt

Jan Frens
2 februari 2018 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1,5 minuut

Werk je met familieleden in je bedrijf?
Let dan op welke pet je op hebt voordat je wat zegt. Dat voorkomt frustratie en irritatie.

 

Als je met familie werkt moet je je er van bewust zijn dat je verschillende rollen hebt. Die kennen elk hun eigen dynamiek en hebben een eigen communicatiestijl. Zo kun je zijn:

  • Familie, bv broer of zus
  • Collega
  • Aandeelhouder

 

Familie

Broers en zussen kunnen met elkaar bekvechten, elkaar uitschelden of doodzwijgen. Daarnaast ben je met elkaar in competitie om de liefde van je ouders. Gevoelens van jaloezie of minderwaardigheid kunnen je parten spelen.
Tijdens familiebijeenkomsten geef je je ingesleten gewoontes de vrije loop.

Collega

Op het werk, en pratend over werk, zul je je professioneel moeten uiten. Een verschil van inzicht praat je in rust uit. De emoties die je voor de ander voelt als broer of zus moet je thuislaten. Daarnaast leg je je neer bij een eventueel verschil in hiërarchie.

Je voert werkoverleg en dat doe je op kantoor. Tijdens privé-ontmoetingen praat je bij voorkeur niet over het werk. Vermeng je werk en privé, dan loop je de kans dat er een strijd oplaait of dat je door een informele communicatiestijl schade aanricht.

Aandeelhouder

Als aandeelhouder sta je boven de dagelijkse beslommeringen op het werk en thuis. Je bent elkaars gelijke, ondanks de aandelenverhouding en de hierarchie in het bedrijf.
Je richt je in een aandeelhoudersvergadering op het algemene belang van het bedrijf. Daar hoort een even professionele houding bij als op het werk.

 

Verschillende petten hebben is lastig. Maar wanneer je je ervan bewust bent, en leert ernaar te handelen, verbetert de relatie.
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen